AKTUELNO

Sedam osoba je poginulo dok se 19 vodi kao nestalo kada se turisticki brod sudario sa drugim brodom u Dunavu u blizini centra Budimpeste.

Prema privm informacijama pretpostavlja  se da je 16 putnika nestalo u Dunavu u neposrednoj blizini zgrade mađarskog Parlamenta, prenosi Miror.

Do nesreće je došlo kada se turistički brod "Sirena" zbog jakih vetrova sudario sa manjim plovilom i potonuo. Na brodu se u tom trenutku nalazilo 34 osobe, a veruje se da je većina iz Azije.

Državna televizija je javila, pozivajuci se na saopstenje Ministarstva unutrasnjih poslova, da su na brodu vecinom bili turisti iz Azije, kao i da je jedna osoba nakon spasavanja uspesno reanimirana. U portazi za prezivelima ucestvovalo je 96 vatrogasaca uz pomoc brodova parkiranih na dokovima koji su reku osvetlili reflektorima. Ministarstvo spoljnih poslova Juzne Koreje potvrdilo je da je na brodu bilo drzavljana te zemlje, prenosi CNN.

Portparol kompanije koja je u vlasnistvu broda "Sirena" saopstio je da nije bilo nikakvih naznaka da sa brodom ima problema.

- Ne mozemo da potvrdimo zasto je brod potonuo, bio je to sasvim prosecan dan I ovo je redovno putovanje. Nije bilo nikakvih naznaka da ovako nesto moze da se desi - rekao je portparol.

Portal 24.hu prenosi izjavu portparola kompanija "Panorama Dek" čiji se turistički brod iz nepoznatih razloga večeras prevrnuo i potonuo nešto pre 22 sata. Policija i hitne službe su na mestu događaja i u toku je akcija spasavanja. U potrazi, kako javljaju mađarski mediji, učestvuje desetina plovila.

Spasavanje je otežano jer duva jak vetar, a kiša ne prestaje da pada.

#Nesreća

'